Meteen naar de inhoud

Sex without consent isn’t sex.

  • door

Naar aanleiding van het begin van het academiejaar, startte men in Amerika met een bewustmakingscampagne rond verkrachting. Jaarlijks ziet men daar een piek van het aantal verkrachtingen op de campussen bij het begin van het academie-jaar. Het beginners-enthousiasme van veel jongeren leidt blijkbaar vaak tot ongewilde seks. Een bewustwording die beide partijen nodig hebben. Veel jonge meisjes moeten zich er bewust van worden dat seks iets is wat ze met goesting en toestemming moeten laten gebeuren. En niet iets waar je ’s anderendaags van wakker wordt met een kater.
Veel jongens moeten getemperd worden in hun enthousiasme. Vrijen met een meisje kan, maar check eerst toch maar eens haar bedoelingen.

Sex without consent isn’t sex. It is rape.

Geweld
Wij associëren verkrachting vaak met geweld. Iemand wordt verkracht wanneer die bruut gepenetreerd wordt, met forse kracht wordt ondergehouden.
Bij de meeste verkrachtingen komt het zelfs niet tot geweld. Vaak geeft één van beide partijen gewoon aan ‘dat zij (of hij) het niet zo leuk vindt’. De andere partij pikt die -subtiele- signalen niet op en doet door zonder af te checken of de toestemming nog steeds geldt.
In onze maatschappij hanteren wij de maatstaf dat je op elk moment ‘nee’ mag en kan zeggen. En dat de seksuele handelingen dan ook stoppen of afnemen. Best frustrerend uiteraard als je daar zit/ligt met een broek vol goesting en je date/partner/lief wil opeens niet meer. Maar toch slagen de meeste mensen erin om op dat moment gas terug te nemen. Zich terug te trekken, zich te excuseren en verder een normale conversatie te voeren.

Non-verbaal
Voor een aantal mannen – gelukkig een minderheid – zijn de subtiele tekens onvoldoende duidelijk. Uiteraard is dat niet altijd simpel. Opwinding brengt een bewustzijnsvernauwing te weeg. Je gaat dan vooral af op signalen die je opwinden en bent minder bewust  van de non-verbale tekens die je partner laat zien: gebrek aan interesse, hoofd afwenden, wenen, … . De vrouw geeft achteraf aan dat ze tegen haar zin gevreeën heeft. De man heeft er niks van gemerkt.

Ook binnen een relatie
Sinds een aantal jaren erkennen we ook dat verkrachting kan bestaan binnen een vaste relatie. Ook daar zijn de situaties vaak erg genuanceerd. Mannen misbruiken hun machtspositie als kostwinner, vader, partner om van hun vrouw seksuele handelingen gedaan te krijgen die niet altijd met volledige toestemming zijn.
Hoeveel vrouwen krijgen niet regelmatig van hun partner te horen: doe het dan voor mij. Eenmalig een inspanning doen om je partner te plezier is geen probleem. Je ziet elkaar immers graag. Maar wanneer het grootste deel van jullie seksueel contact eruit bestaat om hem even ‘een handje te helpen’ als je zelf geen zin hebt, dan is het misschien toch wel eens tijd om jullie (seks)relatie onder de loep te nemen.
Vrouwen hebben een groot aanpassingsvermogen wanneer het over seksualiteit gaan – we noemen dat erotische plasticiteit. Maar dagelijks of wekelijks over je grenzen laten gaan, is op lange termijn slopend voor jezelf en je gezondheid.

Wil je een betere (seks)relatie? Heb je vragen rond je seksuele beleving? Kom dan eens praten bij InTeam of maak een afspraak op 0496/11 06 78

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.