Meteen naar de inhoud

Herstel je natuurlijke cyclus

  • door

Ik wil eindelijk eens af van de mythe van vrouwen als prikkelbare, lastige en depressieve wezens tijdens ‘de dagen van de maand’
Te vaak hoor ik uitspraken als:
‘Vrouwen hebben minder zin in seks dan mannen’
‘Vrouwen zijn zwakker dan mannen’
‘Vrouwen zijn minder productief dan mannen’

Allemaal bullshit! Waarom?
Omdat wij vrouwen ons ware zijn, onze ware potentie onvoldoende (kunnen) laten zien.
Daarom dus deze blog. Het is basisinformatie. Ik ga geen grote geheimen vertellen. Dit is wat we allemaal weten maar vaak vergeten toe te passen omdat we ons willen conformeren aan een mannen-maatschappij.

It started with ‘de pil’

De meesten van ons zijn ergens in hun tienerjaren met een anticonceptiepil begonnen. De reden waarom is eigenlijk niet zo belangrijk: pijnlijke en onregelmatige menstruatie, angst voor zwangerschap (je ouders vertrouwden jou waarschijnlijk wel maar niet ‘de mannen’) of om die puistenkop onder controle te krijgen.
Feit is dat te vroeg starten met ‘de pil’ ervoor gezorgd heeft dat
1) je lichaam onvoldoende tijd heeft gehad om zijn eigen ritme te zoeken
2) jij onvoldoende tijd hebt gehad om je lichaam en je cyclus te leren kennen
De meesten hebben de pillen ook jaren doorgenomen tot ze zwanger wilden worden. Als je al die jaren optelt, hebben de meeste vrouwen er al gauw 10 tot 15 jaar hormoonpreparaten opzitten.
Wanneer je dan stopt met de pil is het vaak schrikken: je cyclus blijkt helemaal nog niet regelmatig, je hebt geen idee hoe je cyclus verloopt. Het is een hele ontnuchtering om vast te stellen dat het theoretisch model dat je op school leerde niet van toepassing blijkt voor jou. (ik ben er pas door mijn zwangerschappen achtergekomen dat ik mijn eisprong meestal al op dag 8 of 9 heb).
Heel wat vrouwen komen er dan ook pas achter dat ze bijvoorbeeld lijden aan poly-cystisch-ovarium,de oorzaak van hun pijnlijke en onregelmatige menstruatie, waardoor zwanger worden moeilijk.
Heel wat jonge vrouwen kennen dus ook niet het gevoel van de normale zin in seks die zich manifesteert rond de eisprong. Vrouwen zijn nu eenmaal niet zo op seksgericht, heeft men de afgelopen decennia dan maar geconcludeerd.
Met een zwangerschapswens hebben ze meestal wel zin, maar laten we eerlijk zijn: dat komt omdat ze dan geen pil nemen. Dat heeft eigenlijk niks met de zwangerschapswens op zich te maken.

Vier seizoenen in één maand

Eigenlijk is een menstruele cyclus in te delen in 4 delen: winter, lente, zomer, herfst.
De eerste week – de winter – , bij de start van de menstruatie, is het lichaam in een soort winterslaap: Vrouwen willen liefst cocoonen. Het lichaam vraagt rust, heeft weinig energie en is erg prikkelgevoelig.
Idealiter spendeer je deze dagen best in bed. Probeer zoveel mogelijk te slapen, laat het huishouden en de zorgen over aan iemand anders (je partner) en trek je terug in je eigen cocon. Hou pen en papier op je nachtkastje want je krijgt net nu de beste inzichten.
De Indianen organiseren daarom ook de Rode tent. De vrouwen mogen de eerste dagen van hun menstruatie samen doorbrengen in een speciale tent.
Ook al is onze maatschappij helemaal niet afgestemd hierop (vrouwen moeten even constant als mannen presteren), toch is het een goeie investering om de eerste dagen meer rust te nemen. Hoe meer rust je neemt, hoe sneller je menstruatie voorbij is. Hoe meer en sneller je toegeeft aan het loslaten van je lichaam en je lagere energie-peil, hoe sneller je in de tweede periode terecht komt: de lente.
De tweede periode – de lente – is een tijd van weer openbloeien. Je lichaam klimt uit het dal van de winter. Je energie-peil neemt drastisch toe en je voelt je elke dat beter en beter. Dit zorgt er bij heel veel vrouwen nogal eens voor  dat ze er weer volop invliegen. Toch respecteer je best je eigen ritme. Zet intenties voor de rest van je cyclus. Nu is een ideaal moment voor een lente-schoonmaak: detoxen, conditie-opbouwen, je kleerkast en je huis aan de kant en vooral: je emoties opruimen. Zet intenties om je grenzen duidelijk te maken, luister naar je lichaam en je emoties. Ruim op wat je niet meer dient, niet alleen in je huis, ook in je rugzak en je leven.
De zomer-periode is een stralende periode. Het zijn de dagen rond je eisprong. Je straalt, je hebt tonnen energie en eindeloos zin in seks. Hier voel je duidelijk het verschil – als je geen pil neemt: mannen zijn om op te eten. Zelfs de bezwete bouwvakker op de hoek van de straat is dan aantrekkelijk.
Dit is ook je creatiefste en productiefste periode op het werk en thuis. Dit zijn de dagen van de maand dat je ‘open’ staat voor alles wat er om je gebeurt en je voelt je één met de wereld en gedragen door het Universum. Alles lijkt aan te staan. Je verdraagt de kinderen beter, je loopt op wolkjes en wil manlief elke avond de kleren van zijn lijf scheuren.
Op het werk steek je nu iedereen – met je vinger in de neus – voorbij. Maak er gebruik van!
De herfst-periode die volgt dient vooral om je voor te bereiden op de nieuwe winter. Bouw je activiteiten traag af en ga stilletjes aan naar binnen.
Voor heel wat vrouwen is dit een pittige periode omdat ze PMS (pre-menstrueel syndroom) ervaren. Maar juist door de rest van je cyclus te respecteren, voorkom je PMS. Het is eigenlijk de bedoeling om je slecht-draaiende motor even te herstarten in plaats van die telkens opnieuw tegen zijn toeren in te laten draaien.

Ruim je emoties op

Dé oorzaak van die PMS ligt in onze onopgeruimde emoties. Wij vrouwen zijn nogal meesters in het pleasen, over onze grenzen laten gaan en emoties wegstoppen voor de lieve vrede. Mannen gaan dit niet geloven. Ze vinden ons nu waarschijnlijk al te veel drama.
Maar het gaat niet over de emoties tonen, het gaat over de emoties verwerken. Te vaak kroppen we emoties op, zetten ze aan de kant. Laat make-up op en verder.
We zijn er ons vaak heel erg bewust van dat we dramaqueens zijn en onderdrukken het dus maar. Emoties onderdrukken is dus niet de oplossing;
Op een bepaald moment moet het er toch weer uit komen.

Wat dan wel?

Zoek een manier – die bij jou past – om je emoties te ontladen en te verwerken.
Ik vind EFT (Emotional Freedom Techniques) een fantastische methode. Alle vrouwen die mijn sofa en workshops hierrond passeerden hebben één dingen gemeen: hun migraine, hun PMS, hun overgangsklachten zijn enorm verminderd, vaak zelfs verdwenen.

Hoe komt dat?

Vanaf de leeftijd van 35 jaar gaan je oestrogeen productie langzaam over van je eierstokken naar je bijnierschors. Oestrogeen is het hormoon dat je uit je overgang houdt. Hoe meer en hoe langer je lichaam oestrogeen produceert, hoe minder snel je in de overgang gaat en hoe minder overgangsklachten je hebt.
MAAR: hoe meer stress je hebt, hoe meer cortisol die bijnierschors moet produceren. En als die bijnierschors bezig is met cortisol te produceren, kan die geen oestrogeen produceren. Het is daar kiezen of delen.
Dus ‘less your stress’. Het is een investering voor nu, maar ook voor later wanneer je in de overgang gaat.

Alles even op een rijtje

  • Neem rust op de eerste dagen van je menstruatie.
  • Verminder je stress-niveau en ruim je emoties op
  • Luister naar je lichaam voor inspanning en beweging
  • Vertrouw erop dat je tijdens je zomer-week die winter-week goed maakt
  • Je bent ook maar een mens, Superwoman was een verzinsel. en wij moeten als vrouw niet groter, sterker, productiever zijn dan mannen om ons te bewijzen.
  • Zet je andere kwaliteiten in. Het maakt je uniek.

En nu wil ik niemand het nog horen hebben over ‘die dagen van de maand’. Gooi je nek in de lucht en zeg: ‘Ik trek mij terug in mijn Rode Tent’

Meer informatie online workshop oktober

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.